Demokrasi di Chesku


Semalam 20 Ogos 2009 pilihan raya pemilihan ahli Majlis Tertinggi Childhood Education Society Kolej Uniti (Chesku) telah diadakan di Uniti Village di bawah seliaan Bahagian Hal Ehwal Pelajar dan Penasihat Chesku, Cik Siti Zaleha Ahmad.

Sejumlah 17 orang calon untuk Majlis Tertinggi Chesku telah disahkan untuk bertanding oleh HEP dan dengan kebenaran Ketua Program Diploma Pendidikan Pra-Sekolah (DPS), iaitu Encik Zakri Md Zain.

Setelah tamat masa pengundian, jumlah pelajar-pelajar  DPS yang telah keluar mengundi adalah seramai 449 orang daripada jumlah keseluruhan 718 (62.53 %).  Dengan peratusan melebihi 50% keluar mengundi, ini menunjukkan kesedaran mengenai kepimpinan pelajar di tahap memuaskan.

Pengalaman mengundi khususnya pelajar baru DPS melatih pelajar erti demokrasi iaitu pemilihan kepimpinan organisasi di tangan majoriti ahli komuniti.

Kepada pihak HEP dan penasihat Chesku syabas diucapkan kerana telah memainkan peranan utama dalam proses demokrasi untuk komuniti Chesku atau DPS. Kepada para pengundi pula, tahniah kerana telah menjalankan tanggungjawab demokratik anda.

Keputusan pemilihan akan dimaklumkan kemudian.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s