Maklumat dan Pesanan Buat Bakal Graduan DPS


Berikut adalah mesej FB dari Siti Nur Ain Abd Jalil, bekas graduan pertama DPS kepada cikgu. Beliau kini sedang menuntut di Semester 1 di UPSI dalam jurusan Pendidikan Awal Kanak-kanak. Moga maklumat dan peringatan ini dapat membantu persediaan bakal graduan DPS kelak untuk memohon ke UPSI atau ke IPTA lain yang berkaitan. InsyaALlah.

Bagi yang ingin berhubung dengan Ain, bolehlah ‘add’ FB beliau : Siti Nur Ain

———————-

7 Februari 2011

Aslmkum Cikgu Bad..

Maaf lmbt bls ada kelas mlm. Suka duka blaja kat sini, mmg ada cikgu 🙂 tpi pngorbanan tu perlu… 🙂 Blaja kat sini, pda Ain mmg sngt berbeza dgn UNITI dri bnyk segi.Pling ketara, cra blaja dn pmikiran plajar di sini.

Utk borang UPU, dri maklumkan Ain utk p’mohonan msuk ke UPSI kne “result” penuh mknanya sem 1-6 (slip di terima jika belum bergraduasi/transkrip tiada) DAN msti ada PENGESAHAN TAMAT BELAJAR dri institusi masing2.

Mnggu Orientasi yg lepas, TNC ada bg tau tips utk msuk UPSI bgi plajar lpasan dip amat cerah bgi sesi ambilan disember. Tpi x slh utk cuba awl.

Ain mohon ke upsi dlu tngk dari iklan di akhbar..iklan sekitar bulan ogos. Utk bidang ISMP(PAKK) 4 thn=ijazah sarjana muda pend awal knk2 perlu lalui 2 tapisan..
1. Temuduga
2. ujian Medsi (ambil pend. shj)

Ain lampirkan smua slip kputusan sem 1-6 dan pngesahan tmat belajar msa memohon dlu. sertakan juga sijil2 lain-koku (amat membantu) Ada kwn2 dri IIC (International Islamic College) msih blum b’graduasi tpi gunakan cara yg sma, alhamdulillah di terima.

Kalau junior nak mohon bdang ni, Ain bgi tau awl2, bidang ni jnis “open market” mknanya “graduate” nnt x terikat dgn KPM, bebas nk krja sektor mne pn.

Nnt, phak UPSI berikan borang “PERAKUAN MELEPASKAN TUNTUTAN PENEMPATAN SELEPAS TAMAT PENGAJIAN”.

Utk biasiswa KPM mmg tinggi tpi utk “open market” mmg tidak akan di tawarkan.

Insya-Allah, Ain cuba jwb sebaik mngkin mklumat di perlukan 🙂 mudah2an jwpan yg di beri mnjwb p’tnyaan para junior. Jika ada p’tnyaan, Ain bley bantu stakat termampu. Mdah2an rmai produk UNITI ke UPSI pula lpas ni..cemburu jga dgn lepasan IIC, sbb mreka bley “transfer krdt” sbb rmai senior2 lpasan sne…

Insya-Allah, Ain cuba bawa nme UNITI sebaik mungkin di sni.. Doakn kejayaan Ain di msa akan dtng.

Trima ksih utk smuanya Cikgu Bad. Semoga keredhaan dn rahmat dari_Nya sentiasa mengiringi cikgu, Insya-Allah.

Wassalam…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s