3 comments on “Yuran Tertunggak Pelajar

 1. assalamualaikum..

  maaf..berhubung dgn memo semalam, saya dah dptkan penjelasan ttg memo ni..tak tahu pula masih ramai yang mempunyai tunggakan yuran yg bnyk dgn kolej. saya faham mengapa memo ni dikeluarkan. maaf semalam agak mengejutkan bila dpt tahu ttg memo ni.terima kasih.. persoalan saya dah terjawab.

  • Wa’alaikum salam Nurul,

   Alhamdulillah perkara ini kelihatannya telah pun selesai. Walaubagaimanapun berikut adalah respons dari Unit Kewangan Pelajar. Sila ambil perhatian yang serius terhadap peringatan di bawah.

   Salam semua.
   1. Berdasarkan statistik terkini , didapati semakin besar pelajar tidak membayar yuran sepertimana didalam pakej kewangan pelajar (mencecah RM 1 juta lebih).
   2. Kes lebih serius apabila pelajar sem 6\akhir merupakan penyumbang terbesar tunggakan tersebut.
   3. Bagi pelajar akhir yg mendapat ptptn tanpa masalah, mereka adalah pembayar yg paling sedikit tertunggak berbanding pelajar tajaan mara. Walaupun pelajar ptptn tidak mendapat tajaan wang saku.
   4. Sedangkan pelajar tajaan mara yg mendapat wang saku 500 setiap bulan masih tidak membayar ansuran sprt dalam pakej yg telah ditandatangani.
   5. Ini menujukkan budaya sikap sambil lewa menjelaskan hutang oleh pelajar.
   6. Disamping memo di atas, pihak kolej juga akan menghantar surat serta penyata kepada penjaga pelajar bagi memaklumkan status hutang anak2 mereka.

   Kepada para pelajar terutama pelajar akhir, sila patuhi memo tersebut. Inilah pertama kali pihak kolej akan mengambil tindakan yang serius dalam memastikan pelajar menjelaskan yuran yg tertunggak.

   Terima kasih.

   En Hamdan Ikram
   Ketua Pentadbiran KU

 2. Assalamualaikum kepada pihak pentadbiran KU yang dihormati…
  saya nak bertanya..
  mengapa memo ni tak dikeluarkan masa pendaftaran dulu?? bukan ke dulu boleh bayar sebelum konvo?? tidakkan ia akan membebankan pelajar bila memo ini dikeluarkan pada hari ini?? agak mengejutkan memo ini dikeluarkan dan hanya beri tempoh hingga (tarikh tak jelas di atas),tapi bulan empat..sangat suntuk rasanya masa tu.tambahan pula saya dari sem 6,hampir semua tugasan kami menuntut kami untuk keluar ke tadika=duit. tugasan tambahan=duit. mencari tadika untuk praktikal=duit. mencari tadika lain sbb kena reject=duit. saya harap pihak kolej dapat mempertimbangkan masalah kewangan kami ini.mungkin boleh beri sedikit kelonggaran hingga sebelum konvo seperti sebelum ni.
  *maaf andai ada tersalah kata dan terkasar bahasa..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s